Grenselosene- de glemte heltene.

I likhet med mange andre grupperinger som var aktive og avgjørende i motstandsarbeidet under andre verdenskrig, har grenselosene blitt mer eller mindre usynlige i etterkrigstidens historiefortellinger. Hvorfor ble det slik?

I foredraget i Eidsvoll forsvarsforening onsdag 9. mars på Kafe Henrik setter historiker og forfatter Birgit H. Rimstad  fokuset på de norske grenselosenes store og til dels glemte innsats .

Losene reddet tusenvis av liv. De kjørte drosjene og lastebilene, de gjemte folk på togene, de førte folk på flukt gjennom skoger og over fjell,- mot Sverige,- mot friheten.  For det store flertallet av flyktninger ville det vært umulig å flykte uten hjelp.

Losene visste de satte livet på spill, de visste de kunne bli dømt til døden. Likevel gikk flyktningerutene  som et edderkoppnett mot grensen, mange over Romerike og Eidsvoll.

Etter foredraget avholder Eidsvoll Forsvarsforening årsmøte.